Бројанице


Смисао и употреба бројанице?

Kрст, бројаница и икона не би требали да се доживљавају као амајлије или пуки украси. Многи их лакомислено носе као амајлију (или обични модни детаљ). Основна намена бројанице је практична: монаси се њоме служе да не би на прсте бројали молитве док узносе молитвено правило. Није погрешно носити бројаницу и ако нисмо монаси или не практикујемо такву молитву, опет је симбол наше вере. Важно је знати да Бог никада не делује механички кроз предмете, као да су они неки спроводници Божије енергије (=благодати) мимо Његове воље или мимо наше вере. На жалост их многи доживљавају управо тако, као пуке амајлије, при том избегавајући личну одговорност и свој живот у складу са вером, а често их посматрају и мимо Бога - као "свете предмете" саме по себи (што је погрешно).

Шта чинити са старим или покиданим бројаницама?

Исто што чине и у храмовима приликом оштећења неког светог предмета. Ма колико некима звучало чудно: запале се, обраћајући пажњу да све изгори. Тиме се светиња ипак не профанише, не баца у смеће, итд.

Смемо ли бројаницу да купимо сами себи?

Постоји схватање да бројаницу морамо да добијемо или да неком дарујемо али нипошто да је не купујемо себи. Ово је сујеверно виђење и нема упориште у Православљу: слободно је купите себи.

Али у Светом Писму се не спомиње бројаница? 

О томе више на овом линку.

Марко Радаковић

Слични текстови: Крст није амајлија

Паљење свећа

На нас прелази грех ако се молимо за грешника?

Црвени кончић



 

Коментари