Паљење свећа

Смисао паљења свећа?

Светлост има велику симболику у православном хришћанству. Христос је Светлост Која долази у свет. Паљење свеће при богослужењу, заједничком и личном, симболички представља прихватање и призивање Господа да осветли наш мрак: Он који је Љубав да разагна мржњу, Он који је Мир да осветли наше немире, Он као Живот који је победио смрт - да чува наше преминуле до општег васкрсења, да нам Собом покаже пут и истину. Свећа је, дакле, симбол чврсте вере у победу Светлости, Живота, Истине над тамом, смрћу и лажи.

Сме ли се једна свећа палити о другу?

Постоји схватање да ако упалимо једну свећу о другу, да ће "грехови" једних прећи на друге, што је паганско и магијско схватање и нема никакво упориште у православном виђењу стварности. Свеће нису ту ради неке магије већ као симболи наше молитве, љубави и наде.

Колико имена да спомињем за једну свећу?

Није важно. Важно је да је молитва искрена и од срца. На крају се молитва највише рачуна. Пре паљења свеће сетимо се одређених личности при том помињући њихова имена и помолимо се Богу за њих. Љубљење свеће је спољашњи показатељ љубави према тој или тим личностима, љубави унетој у молитву саму - наравно, није показатељ љубави према материји од које је свећа сачињена. А то колико ће свећа бити велика или колико ће их бити, не игра суштински важну улогу. Чак и оно правило: "горе за живе, доле за мртве" више је практичног него неког догматског карактера. Тим више јер збуњује откуд то да палимо доле за покојне кад верујемо да су у Царству небеском, чему би увек симбол било - горе.

Зашто је важно да свећу купујем у цркви?

То није, разуме се, пресудно, јер смо рекли да је најважнија молитва. Али Црква није тик нека институција предвиђена за индивидуалне верске потребе, но заједница народа Божијег. Православље није и не може бити индивидуална вера, љубав према Богу укључује љубав према ближњем. Куповином свећа у цркви помажемо локалну црквену заједницу. Тим новцем се обнављају храмови, помажу сиромашни ближњи, помажу наши свештеници. Истопљене свеће се "рециклирају", наново топе и праве, и много отежава ако, рецимо, запалимо парафинску свећу из радње поред оних црквених воштених.

Марко Радаковић

Слични текстови: Крст није амајлија

На нас прелази грех ако се молимо за грешника?

Црвени кончић

 



Коментари

Анониман каже…
U mojoj crkvenoj prodavnici iz meni nepoznatog razloga nemaju voštane sveće već parafinske,da budem iskrena ima i voštanih ali samo onih velikih koje palimo kao slavsku sveću ili kada neko umre a koje su i dosta skuplje..moje pitanje je da li bi bilo ispravno da palimo male voštane sveće koje nisu iz crkve već neke prodavnice,dakle nisu osveštane? A novac za pomaganje parohije naravno ostavljam koliko sam u mogućnosti,hvala Vam na odgovoru.
Свакако би било боље узимати свеће из цркве, бар уколико се пале у самој цркви, не видим зашто би био проблем што нису воштане? Свако добро.