Онима који вуку безакоње узицама од таштине

 

Дошло је време да ти не дозвољавају да зло назовеш злом, јер можеш повредити осећања злима а данас се осећања сматрају вреднијим и од истине и од доброте.

Дошло је време да се више цени кукавичко ћутање него храбра одбрана моралних вредности.

Дошло је време да многи немају већи ауторитет од себе самих и своје умишљене величине. Смирење је за њих слабост, а послушање - увреда интегритета и слободе.

Дошло је време да се охола дрскост сматра слободом мишљења, док се свака слобода мишљења противна идеологији већине назива бахатошћу и увредом нечијих права.

Дошло је време да најгрешнији највише познају своја права, и само придодају и смишљају нова, упоредо другима одређујући обавезе. Време кад вербално, психолошко и интернет насиље олако називају одбраном јер врло лако од неистомишљеника створе непријатеље саме истине. Време кад болест не смеш ословити болешћу јер су лекари посустали пред актуелним идеологијама и одрекли се својих дијагнозâ.



Дошло је време - а траје оно дуго - време бесловесне руље која ће узети камен у руке само зато што су најгласнији одлучили да је то исправно учинити. И бациће тај камен куд други желе, онако силно како други желе, убеђујући себе у своју правичност и слободу избора. Жртве тада немају лице које они виде или познају, жртве су тада само мете које су нацртали они што их хране страхом, обећавајући им прихваћеност и топлину крда. И пљунуће и увредити, повредити и можда убити, не би ли себи доказали и руљи показали како су вредни поштовања већине.

Сачувај нас, Боже, самопроглашених бораца за права, оних који ратују за апстрактне идеје и за велике речи чија ситна значења не докучују, али их свакако ватрено заступају. Отклони од нас и ову, ни нову, ни оригиналну, демонску превару навођења на пут у пакао који је поплочан привидно добрим намерама. Неко би рекао да су "лајкови" једина новина, но подизали су и спуштали палац и у аренама, док су хришћане бацали лавовима, док су аплаудирали пајацима, сакралним проституткама и професионалним убицама.

О, како људи силно желе да их други виде као добре, саучесне, дивне, као бранитеље слабих и потлачених! Толико, да се ни не замарају питањима ко је заиста кривац, а ко праведник, ко потребит, а ко манипулатор! Дајте им згодно оправдање да конкретне особе омаловаже, а збирне именице и неопипљиве идеје идолатризују - дајте им и гледајте како се претварају у звери. Човеку је лакше да мишљење већине учини божанством и улије се у њега, бришући све што би и могло бити само њему својствено. Лакше је, но мислити својом главом, ценити вечност више него тренутак, личност више него пропаганду, док си утемељен у Богу. А Бог је Онај Који Јесте, не прилагођава се преовлађујућем тренду и моди.

Рекао је Он давних дана светом пророку Исаији:

"Тешко онима који вуку безакоње узицама од таштине, и грех као ужем колским.

Тешко онима који зло зову добро, а добро зло, који праве од мрака светлост, а од светлости мрак, који праве од горког слатко а од слатког горко.

Тешко онима који мисле да су мудри, и сами су себи разумни." (Иса. 5)

Ми, хришћани, тражимо прво Царство Божије и правду његову (Мт. 6, 33), сведочимо Јеванђеље целом свету (Мк. 16, 15), живимо као верујући - ма какаве околности биле (1. Кор. 7, 17), прихватајући и носећи једне друге у љубави (Еф. 4, 2), јер смо призвани на светост (2.Тим. 1, 10) . Иако повређени туђим схватањима и понашањем, поручено нам је: "Ништа не чините из пркоса, нити за празну славу, него смирењем сматрајте један другога већим од себе." (Филип. 2, 3). Своје идеје и делања не равнамо толико овосветским "нормалностима", већ их усмеравамо ка Царству небеском. "И не саображавајте се овоме веку, него се преображавајте обновљењем ума свога, да искуством познате шта је добра и угодна и савршена воља Божија." (Рим. 12, 2). Имамо одговорност да и речима и делима будемо сведоци Радосне Вести: "Но Господа Бога освећујте у срцима својим, свагда спремни са кротошћу и страхом на одговор свакоме који тражи од вас разлог ваше наде." (1. Пт. 3, 15).

Имамо призив да будемо светло свету. "Мрзећи зло држите се добра." (Рим. 12, 9) "Не дај да те зло победи, него победи зло добрим." (Рим. 12, 21)

"Сви који хоће да живе побожно у Христу Исусу биће гоњени. А зли људи и опсенари напредоваће од зла на горе, варајући и варајући се. Но ти стој у томе што си научио и што си се уверио, знајући од кога си се научио." (2. Тим. 3, 12 - 14)

Марко Радаковић

Слични текстови: овде

Коментари