Активности

 Да не бих затрпавао блог са не толико важним извештајима о својим активностима, сјединићу све у једну објаву. 



4. октобра 2023. - Сомборске духовне вечери

У уторак, 3. септембра 2023. године, у Свечаној дворани Градске куће у Сомбору, отворена је манифестација „Сомборске духовне вечериˮ. После отварања манифестације, одржана је трибина о потреби заједничког дијалога свих вероисповести којe постоје и делују на истом простору. На трибини су говорили: Исак Асиел, врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији, велечасни Јосип Пекановић, жупник римокатоличке цркве Пресветог Тројства у Сомбору, и Марко Радаковић, православни теолог и вероучитељ из Сомбора.



7. септембра 2023. - предавање у Будисави

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у оквиру овогодишњих славских дана, у четвртак, 7. септембра 2023. године, у Светосавској дворани у Будисави, г. Марко Радаковић, катихета из Сомбора, одржао је предавање на тему „Сведочење јеванђелске радости данасˮ.

Презвитер Бранко Милосављев, парох будисавски, отворио је друго духовно вече, представио предавача и поздравио сабрани верни народ. Предавач је слушаоцима говорио шта Свето Писмо говори о радости и где у Светом Писму налазимо сведочанства да смо створени како бисмо пребивали у вечној заједници љубави и радости са својим Творцем. Из истог разлога је Христос и постао Човек, страдао и васкрсао да би нас вратио тој и таквој великој радости. Од архангела који благовести велику радост Приснодјеви, па преко анђела који упућују пастире Богомладенцу, објављује се та вечна радост. Радост је својствена хришћанима. Са друге стране, сâм човек не може задобити вечну радост мимо Бога.

По завршеном предавању отац Бранко је захвалио предавачу на надахнутим речима, а присутнима на пажњи.

Извор: Епархија бачка Снимак предавања: овде.



2-3. септембар 2023. - ликовна колонија у Борову

Био сам гост 39. међународне ликовне колоније у организацији српског КУД-а "Бранислав Нушић" у Борову (не и учесник, да се неко не збуни).





13. маја 2023. - Емаус фест


Парохијски каритас Руског Крстура, Покрет Фоколара, месна и омладинска заједница Руског Крстура организовали су по први пут „Емаус Фест“ који је замишљен као сусрет припадникâ различитих хришћанских вероисповести, са главним циљем да се боље упознамо, отклонимо могуће предрасуде и остваримо дијалог љубави. Поменути сусрет одиграо се 13. маја 2023. године у храму Безгрешног зачећа Пресвете Богородице (Водице) у Руском Крстуру. О потреби дијалога и јединства свих хришћанâ говорили су: свештеник католичке цркве источног обреда, протојеререј ставрофор, отац Владислав Варга; пастор евангеличке цркве из Кисача, Владимир Ловас; приор Кармелићанског самостана у Сомбору, отац Стјепан Видак; професор Економског факултета у Осијеку господин Домагој Сајтер и благословом Његовог Високопреосвештенства Г. Иринеја протојереј ставрофор отац Бранко Ћурчин и моја маленкост. Форум под називом „Како можемо заједно“ водила је госпођа Снежана Стојковић - Павловић из Министарства правде - Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама. Попут свих догађаја фестивала, форум је првенствено био усмерен ка младима, иако су били присутни људи свих узрастâ. Говорници су одговарали на питања младих из перспективе својих верских традицијâ, а питања су се највише односила на начине како да настављамо даље заједно. Отац Бранко Ћурчин је теми пришао из угла свог богатог парохијског и мисионарског искуства, кроз занимљиве цртице о сарадњи и љубави хришћанâ различитих вероисповедањâ, продубивши је истином о неопходности Цркве за спасење. Будући да служим својој Цркви као катихета, потрудио сам се да одговор пружим на основу искуства у раду са младима, познајући њихове недоумице и трагања. Истакао сам потребу органског повезивања истине и љубави (Еф. 4, 15), подсетивши нас на одговорност сведочења Христовог позива „Ви сте светлост свету“ (Мт. 5, 14), нарочито у времену у којем се многи труде да сузбију хришћанску веру и њене вредности. Форум је снимљен у видео и звучном формату, за потребе различитих медијâ. Након форума, у порти храма, одржан је концерт који је окупио много младих. На концерту су наступали музички састави изводећи музику своје верске традиције или, ређе, модерне популарне песме са хришћанским мотивима. Православни етос су представили црквени појци из Београда. Линкови: Црква Светог Николаја, део округлог стола: овде



17. децембра 2022.

Учествовао у панел-дискусији на тему Идентификација талентованих ученика и значај заједничких наступа пред фондовима ЕУ. Више о догађају на линку овде.


мај 2022 - харитативна акција "Велики и мали у срцу"

Једно велико хвала мојим ђацима Средње медицинске школе у Сомбору на великом срцу. Акција "Мали, а велики у љубави" се организује од 2013. године по благослову Епископа бачког Г. Иринеја. У њој вероучитељи сомборског намесништва у својим основним школама организују добровољно сакупљање помоћи (медицинска је за сад једина средња школа укључена у акцију). 


Деца, колико су у могућности, сведоче љубав према другима, даривајући слаткише, сланише, школски прибор, прибор за личну хигијену, итд. Напишу и по коју поруку од срца. Сакупљено се касније распоређује у пакете и дели ђацима школе за децу са сметњама у развоју и дому за децу без родитељског старања. Ове године су сви били толико великодушни да ће се помоћ делити и шире. Акцију води вероучитељ у поменутим школама, брат Спасоје Вукас, и у њој учествује 14 школа и много малишана. Моји добри ђаци су се одазвали и преко распуста помогли око паковања пакетића, на чему сам им захвалан, а многи од њих ће касније ван наставе са протонамесником оцем Савом и са мном обићи малишане који много воле посетиоце.


Све ово не говорим да бих се хвалио у своје или у име ђака, или у име Цркве, но се стиче погрешан утисак да Црква ништа не ради по питању помоћи другима, што уопште није тачно. Преко 220 пакетића смо данас спаковали. Нарочито је крајње бесмислен закључак да људи прилазе гуруима и сектама јер «Црква ништа не ради», но тај закључак углавном доносе они који нити одлазе у цркву, нити су тамо питали могу ли шта да помогну, али очекују да присуствују перформансу морала и духовности, да «конзумирају» и духовност, кад могу све остало. Уједно и да мало орасположимо у овим данима пред нама, јер вера заиста покреће оно најплеменитије у човеку. И немојмо се због обзира или несигурости плашити да учинимо. Пријатељски осмех, леп гест, пружена рука, спремност да чујемо, воља да учинимо, свако по својим даровима – и помажемо и усрећујемо, од малог ка све већем. Јер у љубави и човек све више расте и све више и може да учини, јер му и Бог све више даје.

Нека долазећи празник буде свима празник, и радост нек обгрли све. Вест о овој акцији на порталу Сомбор. њуз овде

Ова акција се одржава сваке године и дружимо се са децом више пута у току године, те нећу понављати вест о овој делатности...


март - мај 2022.



Благословом Епископа бачког, Господина Иринеја, одржао сам три предавања која су организовали парохијски Каритас у Руском Крстуру, покрет Фоколара и удружење младих Pact Ruthenorum. Предавања су држана једном месечно, од марта до маја 2022. године и бавила су се темама које се тичу младих: „Жена у Светом Писму“, „Однос хришћанства према новцу“, „Предрасуде о хришћанству“. Вредно је приметити да су предавањима присуствовали верници и Грко-католичке и Православне Цркве (православни су долазили из околних места).

Први и најпозитивнији утисак је заинтересованост, радозналост и укљученост младих. Јасно се примети прека потреба да се кроз разговор, на начин пријемчљив младима, објасне истине хришћанства јер човек је жедан љубави Божије. Ови сусрети су били надахњујући.

Леп утисак на мене је оставило и гостопримство и срдачност домаћинâ, и простодушна, искрена жеља да се допринесе својој заједици.

Још једном захваљујем свом Епископу на указаном поверењу да скромно допринесем мисији Цркве, свим људима отвореног ума и срца који су учествовали у предавањима и разговорима, и драгим организаторима на свом њиховом несебичном труду и љубави.




10. априла 2022. - предавање у Угриновцима

У Глувној недељи Свете четрдесетнице предавање на тему "Жена у светом писму", одржао је вероучитељ аутор блога "Авденаго", Марко Радаковић.

Вече богато утисцима, како због присутних угриновачких парохијана, тако и због дружења са старим пријатељем и његовом породицом. Такви сусрети су увек на духовну корист, нарочито ако је то неко с ким си скоро осам година учио школу и делио хлеб, а при том слично схватате мисију Цркве. Уједно и добар подсетник да се чешће сетим старих пријатеља, што препоручујем свима.








7. марта 2022. - округли сто на Педагошком факултету


Благословом епископа новосадског и бачког, Господина Иринеја,  учествовао сам у округлом столу „У потрази за Српским светом - развој српског културног простора“.  Округли сто су организовали Педагошки факултет у Сомбору Универзитета у Новом Саду и Архив Војводине, а одржан је у Спомен соби Норме/Препарандије на Педагошком факултету у Сомбору, 7. марта 2022. године. На скупу су учествовали уважени професори и истраживачи са Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Београду: социолози, историчари, филозофи, професори српског језика, правници, сомборски протонамесник отац Саво Николић и моја маленкост као теолог. Имали смо намеру да својим радовима и дискусијама допринесемо разумевању проблема који се, у знатном броју случајева, односи на недовољно јасну представу о садржају српског културног простора, односно „српског света“ као његовог синонима. Након уводног обраћања представника организатора скупа, др Саше Марковића, декана Педагошког факултета, и др Небојше Кузмановића, директора Архива Војводине, на научном скупу, на којем су са различитих становишта разматрани проблеми који се тичу дефинисања садржаја и статуса српског културног простора (или „српског света”), своја излагања представили су поменути учесници. Снимак сусрета је испод, као и неке фотографије. Мој рад је био на тему "Православно богослужење и српски свет".   




Коментари