Света си, мајко

 

Све је мање мајки у нашој земљи. Не судимо никоме, но само жалимо због све мањег броја деце. Живимо у несигурним временима, то је тачно. Али живели су и наши преци, борили се кроз још тежи живот. Ратови, сиромаштво, болест, смрт – свет је био далеко несигурније место за рађање деце.

    Па, ето, ми смо живи.

  Можемо налазити оправдања, говорити како они нису знали за боље, како су били тако васпитани, како су можда децу на неки начин повредили рађајући их у таквим условима али ја бих пре рекао да су они имали снажнију веру. Деца су се рађала, расла, борила се и радовала. И због тога, што је нека мајка у тешким околностима  решила да роди наше родитеље или нас саме, ми смо данас живи. А живот, ма шта ми умишљали, живот јесте добар. Тежак али добар ако га добро живимо.

   Мајчинство је  највећа храброст. Мајка је храбра јер је спремна да воли и да се жртвује за другог.

 Шта би било да је Дјева Марија ипак одбила да роди дете? Њен живот је већ довољно био тежак. Да је размишљала нашом, данашњом ,,логиком”, можда би упитала анђела да сачека док каже своју одлуку, док се ,,ствари не реше”.

    Богомајка је, наравно, пристала да роди Дете. Вест је била радосна, а морала је да ћути. Ако је двема душама рекла, а певала би пред свима ону песму захвалности што је из срца топло измолила пред Јелисаветом. Догађај огроман, дар несагледив, а људи ситни и ситничави очекивали су од ње да се због тог дара стиди. Јер лакше је било поверовати у туђи грех неголи у Божију милост. Могли су је и каменовати да праведни Јосиф није поверовао у Божији Промисао.

 Како ли је било трпети на себи поглед пун презира упућен од стране најрођенијих?

  Вероватно су је омрзнули, одбацили, гледали као блудницу, називали је иза леђа и у очи погрдним именима. Њена вера је била јака, непрегледна, а нарав питома, иако је била скоро па дете, млада девојка, и већ презрена.

  Да ли је било болно сазнање Пресветој Богородици да ће ићи од дома до дома, молећи за чисти под на који би спустила своје Дете? И да ће морати да легне у обичну шталу и да ће се њено дете родити као обични бескућник. Да ли се питала да ли ће дете живети као и она, тешко и сиромашно, од самог свог рођења? Да ли је требало, у духу нашег времена,  да се пита какав је то живот за дете и да ли би требало уопште да роди?

Пред Богомајком, али и пред сваком мајком, увек су живи и присутни анђели који су наговестили нови живот, и увек ће Бог бити присутан где год је човек спреман да воли и да се жртвује.

  Плач након што је родила Дете био је плач радости. Веће радости нема, нити ће бити. Све мајчине нити након што роди стајаће стабилно, испреплетане око дететовог лика.

 Одбачени? Опсовани? Презрени? Тежак и несигуран пут пред вама?

  Па шта?

 Пут пред мајком је несигуран, макар било стотине благовесника.

Породица може срести бол, несрећу, крст. И то се све дешава са разлогом. Као што се с разлогом постаје мајка.

 С разлогом је порађај највећи бол за људско тело, потребно је схватити да без великог бола нема великог благослова, нити без плача може бити смеха. Бити мајка надвисује све трагедије. Постати и остати мајка детету, а изгубити све остало – и то је добитак.

  Многи, на жалост, немају благослов рађања, али се труде целим својим бићем да га или стекну, или надоместе неким другим трудом, даром, жртвом. Не треба хулити на благослов Божији, за који се многи моле и труде, не треба га  одбацвати.

 Од трена кад жена одлучи да буде мајка, увек ће се наћи пут и начин који ће Господ указати, као што је указао и пут до оне витлејемске штале. У свакој мајци Он види Своју.

  Нема радосније вести у свету, међу људима, биљкама, зверима и свом природом, никада до сад, нема радосније вести до рођења новог детета, новог човека.

Мајка је највернији Божији помоћник. Најпожртвованији анђео.

   За Христа и за сву осталу децу овог света: света си, мајко.

Нека је сретан празник Материце.

Марко Радаковић

Сличан текст: Поштовање родитељаКоментари