Васкршња радост

 

Како волим те дане када дође та тиха, а свепрожимајућа радост!

Као да свет добије топлије боје, ветар се другачије осећа на кожи, само би уживао у осмесима драгих људи, само би их грлио, па макар неки и били далеко  - осећаш да их носиш и чуваш у себи као у топлој шкрињи, где је све твоје најдрагоценије.

Тако је, ваљда, кад те благодат Божја испуни, ти живиш једну велику захвалност, или као да постајеш једна ходајућа захвалност: певао би „хвала“ сунцу што ти греје образ, и тлу зато што је чврсто или плодно, захвалио би се и случајним пролазницима, када то не би било чудно (рецимо, тој прегласној деци која певају мени непознату песму, једно је мусаво од жуманца,  и драго ти је што су, ето, и они радосни). Чак си захвалан и непријатељима јер и бол који су ти нанели чине неки део твоје приче, чини неки део твог пута, без којег, можда, не би данас био ту где јеси, ни шта јеси. Тако сагледаваш и бивше, садашње, мање или веће проблеме и губитке. Они нису нестали, они и даље чекају да се реше, преброде или заиста прихвате, свет није напрасно постао ружичаст. Али све посматраш мирније, живахније, разиграније душе, као да можеш да се дубље загледаш у стварност и схватиш да није толико страшна колико си  у својој малодушности увеличавао све њене опасности или затамњивао нијансе живота, не посматрајући га трезвено.

У  дане попут ових, кад знаш да је и сама смрт побеђена, ти ниси малодушан, ниси уплашен. Сјединио си се са Христом и осећаш да је на исцељење душе и тела, и живот вечни. Желиш да сведочиш велику Божију милост и љубав. Желиш о њој да певаш, пишеш, да пустиш да те води, њоме да се крећеш ка другима и проникнеш у себе, поштујући, волећи и умножавајући све Божије дарове.

Мислим да је то она радост на коју је Христос позивао. И ја ту радост, у дане попут овог, осећам и живим, јер ми ју је Он даривао.

Ево дана који створи Господ! Радујмо се и веселимо се у њему!

Да би дао Добри Господ да се овај осми дан незалазног Живота продужи на сваки, па да сваког дана јасно пред  собом имамо Христову љубав у којој је и живот дао да бисмо га сви ми имали. Их, кад бисмо сваки дан живели са јасном свешћу да је Христос васкрсао, да је смрт побеђена, да је свима који се крећу ка Љубави и Животу, осигурана вечна љубав и живот!

Христос воскресе!



 

Коментари