Сујеверно "онлајн" православље

 Тешко је Србину да разграничи да ли је хришћанин или паганин. Тако он пише „Амин“  по званичној страници неке секте ни не размишљајући да ли верује у написано, ни да ли је то вера његове Цркве. Написаће у случају да тај и такав бог то види и помогне му: „Ко зна, можда су секташи у праву, а ми грешимо, да се осигурам“. Силна је онда његова вера у Бога.

Постоји мноштво страница и профила који су све, само не православни, али намерно носе име нечега што је синоним за православље, рецимо „Острог“.  Ту објављују фотографије попут ове приложене, која нема благе везе са православном традицијом (стилски је најближа Јеховиним сведоцима). При том је сâм текст и примена фотографије оно што највише забрињава. Хиљаде људи ће поделити ову фотографију, сматрајући да ће самим дељењем бити осигурана Божија заштита. То је сујеверје и наседање на манипулацију. Странице искориштавају туђе сујеверје да придобију што више пратилаца а потом администратори продају страницу некој фирми. Зато страница која се јуче звала „Чуда Светог Василија“ данас се зове „Продаја беле технике Мишко“.

Овакве псеудо-православне странице имају стотине хиљаде пратилаца, док православне странице једва неколико хиљада.

Драги наши православци. Христос није амајлија. Ако смо хришћани не значи да имамо привилегију, нити да ће нас Бог заштитити од свих животних недаћа. Чак напротив: као хришћани смо призвани да у љубави будемо спремни на већу храброст, пожртвованост, да чинимо велике подвиге који захтевају одрицања. Ако у Бога верујете само због тога што вам помаже, и штити вâс и ваше, то значи да ћете Га највероватније пљувати уколико вам се било шта деси.

Друга ствар, Богу не треба реклама да би вас због тога награђивао. Православне странице подучавају и усмеравају, да би друге утешили, развеселили, научили, да људи не би отишли на странпутицу, оне мисионаре. Која је и каква сврха ове фотографије? Свако би желео да Бог заштити његове најближе, али за то се молимо на свакој Литиргији или у приватној молитви. Зар треба да имамо јефтину рекламу  колики смо верници, а при том, иронично, чинимо веома сујеверну, грешну и непотребну ствар?

Неупућенима и ненаученима саветујемо да се науче, али томе више помаже одлазак у цркву и разговор са свештеником. Опасно је узимати за истинито и озбиљно сваки помен Христовог имена на интернету. Исто важи и за Свете, Богомајку и цитате које стављају у уста пок.патријарха Павла, Светог владике Николаја, итд.  Интернет је пун лажи и обмана, будимо опрезни.

Уколико желимо да Христос дође у наш дом, немојмо делити којекакве фотографије, отидимо ми у храм, Његов дом, и чинимо Његова дела. Пише о тим делима све у Јеванђељима.

Уколико желимо да Бог заштити наше најближе немојмо писати ПОМОЗИ БОЖЕ као да нас речи саме по себи спашавају! Молимо се једни за друге, волимо једни друге, чинимо једни другима, па где су двоје и троје сабрани у Његово име, биће и Бог ту.

А тренутно је најмања, најмања ( а опет значајна!)  ствар коју можете да учините – престаните да пратите лажно-православне странице, престаните да делите овакве фотографије, прекините да Бога сводите на зечију шапу и да Му се молите без имало љубави, а са гомилом страха и користољубља.

Православни хришћанин воли Бога макар му Он ништа не дао. Али то је, наравно, парадокс, Бог нам је дао све, од живота, личних способости и дарова, чулâ, људи које волимо и који нас воле, преко природе, хране, ваздуха, осећања, мисли и жеља, и све то дарује у љубави, и врхуни у љубави, која је Он Сâм.

Ако сте православни одјавите се или избришите са неопаганских страница и профила маскираних у православље. 

Слични текстови: Циркуларне верске поруке

                         Поделите овај текст и напишите Амин



Коментари