Силоване особе не губе своју част

Многи помињу жене које су радије извршиле самоубиство него што су допустиле да их неко силује. "Убиле су се да би сачувале част", кажу.

Да се разумемо, о самим тим женама немам ниједну ружну реч, јер заиста не знам колики је њихов страх био, ни насиље на који су били спремни непријатељи. Жалим највише због тако стравичних околности, али жалим и због трагедије самоубиства, јер је тако извршено - оно својеврсна еутаназија. Бог нек их упокоји и поклони им рајско наслеђе.

Али рећи да су се те жене убиле "да би сачувале част" носи поруку да су силоване жене изгубиле своју част.

 


Силована жена не губи част, част губи онај који је силује. Част и достојанство се не могу одузети, човек их се сам одриче.

Жене склоне блуду губе част, а не силоване. Или мислимо да нико од светих мученика или мученица, поред свог насиља који су трпели, можда нису и силовани? Или их Црква не би никад канонизовала јер су, ето, "изгубили част"?

Христос је био утамничен, мучен, пљуван, трпео је насиље. Да ли је тиме изгубио своју част? Да ли је требао да се убије пре него што Га је Јуда издао? Јер био је кратко у тамници, можда Га је тамо неко могао силовати. Ако није саблазан веровати у претученог, бичеваног, попљуваног, разапетог Спаситеља, зашто би била саблазан да је силован? Како бисмо онда били бољи или другачији од Јудејаца којима је Христос био саблазан?

Прихватимо човека слабог, повређеног, којем је потребно разумевање и помоћ, прихватимо човека какав год бол и страдање носио са собом. Зар да стрепи и не усуди се да пред нама призна како је трпео патњу? Зар је неко нечасан, прљав јер је силован?

Икона Христова се не да наружити страдањем. Чак смо Му у страдању и сличнији, нарочито ако се страдајући поуздамо у Очеву љубав и одржимо наду.

Зар је истина да је силовање једини злочин у којем је жртва окривљена?

Зар жртве треба да изаберу ћутање, да скривају истину и тиме још више пате?

Зар друштво чешће поручује "Немој бити силован", а ређе "Немој да силујеш"?

Молимо се за све оне који имају проблема да мрачну и болну прошлост превазиђу. Борите се за живот, лепоту, радост, или за децу, борите се против насиља тиме што нећете дозволити, никад, да насиље порази ваш дух.

Молимо се и за све кратковиде и нечасне људе који олако упиру прстом и имају погрешне идеје о томе шта је човек, шта је храброст, и погрешне идеје какав је Бог.

Молимо се Страдалом и Васкрслом Господу да нам опрости јер нисмо увек свесни шта је Крст, нисмо увек храбри да бол крста прихватимо, и нисмо увек ради да помогнемо другоме да га понесе.


Коментари

Свјетлана каже…
Брилијантан текст.