Да ли се молити за некрштене?

Да ли се треба молити за некрштеног и у ком случају и да ли је то грех? Да ли је грех помолити се за тек рођено некрштено дете или треба сачекати да се крсти?

Сасвим је у реду и хришћански да се молимо Богу за све људе које волимо и до којих нам је стало, па и за непријатеље, ма које вере били. За некрштене се молимо у личним молитвама, не дајући свештенослужитељима њихова имена да их спомињу у Литургији. Црква се не моли за некрштене поименице, иако се свакако моли за цео свет.

Корисно је и молити за неверујуће, да би им Господ „омекшао срца“, да би пред њих поставио стазе на којима би препознали Њега као Истину. Са друге стране, иако се молимо за таквог пријатеља, морамо бити свесни да га неће наша молитва променити или спасити, већ Господ ; неће га наша молитва усмерити ка спасењу, већ он то мора учинити сам, својом вољом (ако направи такав избор). Вера је лични однос Бога и човека. У веру се зато не убеђује, она се тихо, а очигледно сведочи животом. Ми лично можемо да се помолимо за неверујуће кад год нађемо за сходно, па Црква се сваку Литургију моли за ОГЛАШЕНЕ, тј. оне који се спремају за крштење. Дакле, моли се за оне који нису крштени али су показали добру вољу и жељу да упознају Православље, да буду крштени, итд. Није дозвољено да Црква заједнички помиње неверне, на Литургији (и другим богослужењима), јер они, будући да не верују, не би ни желели да она то чини (нису показали жељу, као оглашени). Вера је, на крају, ствар слободног, личног човековог прилажења Христу. Постоје и молитве за још некрштено дете које чита свештеник у први, осми и четрдесети дан по рођењу, а свакако да ће сваки родитељ и ближњи да се моли за то дете и пре крштења, па чак и пре рођења.

Сличан текст: На нас прелази казна ако се молимо за грешника?

                            Записи о молитви



Коментари

Анониман каже…
Da li je ispravno moliti se za naše voljene koji nisu pravoslavni,koji su recimo muslimani? I da li je dozvoljeno da sveštenik očita molitvu po rođenju deteta za zdravlje i spasenje ako je otac musliman a majka pravoslavna (jer će nažalost time i dete biti muslimanske veroispovesti,i ako se majka nada i uzda u Božiju pomoć da će se to tokom detinjeg odrastanja promeniti) ? Mnogo Vam hvala unapred.
У личној молитви свакако можемо поменути и вољене који су муслимани. Саветовао бих Вам да се око ових осталих ствари радије посаветујете са својим парохијским свештеником, чак би било и потребно. Свако добро.