Старозаветна пророчанства испуњена у Христу

 

Старозаветна пророчанста испуњена у Господу Исусу Христу

ПРОРОЧАНСТВО: ХРИСТОС ЋЕ ПОРАЗИТИ ЂАВОЛА

Након првородног греха Господ говори змији (ђаволу): “И још стављам непријатељство између тебе и жене и између потомства твога и потомства њенога, оно ће ти на главу стајати, а ти ћеш га за пету уједати.”  (Постање 3,15 )

ИСПУЊЕЊЕ: “А када дође пуноћа времена, посла Бог Сина Свога, који се роди од жене, који би под законом, да искупи оне који су под законом, да примимо усиновљење.”  (Галатима 4,4)

ПРОРОШТВО : НАРОДИ ЋЕ БИТИ БЛАГОСЛОВЕНИ КРОЗ АВРАМОВО ПОСТОМСТВО

“И учинићу од тебе народ велик, и благословићу те и име твоје прославићу и ти ћеш им бити благослов. Благословићу оне који тебе благосиљају и проклећу оне који тебе проклињу, и у теби ће бити благословена сва племена на земљи.”  (Постање 12,2)

ИСПУЊЕЊЕ: “Ви сте синови пророка и завета који учини Бог са оцима вашим говорећи Авраму ‘У семену твоме благословиће се сва племена на земљи’. Вама Бог прво подигавши Сина свога Исуса, посла га да благослови и одврати свакога од злих дела ваших’’.  (Дела ап. 3, 25-26)

ПРОРОШТВО : НАРОДИ ЋЕ БИТИ БЛАГОСЛОВЕНИ КРОЗ АВРАМОВО ПОТОМСТВО

И рече Бог: Заиста Сара жена твоја родиће ти сина, и надећеш му име Исак; и поставићу завјет свој с њим да буде завјет вјечан сјемену његовом након њега. (Постање 17, 19 )

ИСПУЊЕЊЕ: ИСУС ИЗ НАЗАРЕТА ЈЕ АВРАМОВ ПОТОМАК

Родослов Исуса Христа, сина Давида Аврамовог сина.’’. – даљим родословом видимо да је Исус потомак Аврамов и Јаковљев. (Матеј 1.глава)

ПРОРОЧАНСТВО: МЕСИЈУ ЋЕ НАЈАВИТИ ЗВЕЗДА. „Видим Га, али не сад; гледам Га, али не изблиза; изаћи ће звијезда из Јакова и устаће палица из Израиља, која ће разбити кнезове Моавске и разорити све синове Ситове” (Бројеви. 24,17)

Испуњење: Мудраци са истока пратећи звезду проналазе место рођења Месије.

„Гдје је цар јудејски који се роди? Јер видјесмо његову звијезду на Истоку и дођосмо да му се поклонимо.” (Матеј 2,2)

ПРОРОШТВО : СПАСИТЕЉУ СЕ ПОКЛАЊАЈУ СТРАНЦИ

Цареви тарсиски и острвљани донеће даре, цареви шавски и савски даће данак. Клањаће му се сви цареви, сви народи биће му покорни. (Псалам 72, 10-11 )

ИСПУЊЕЊЕ:  А то дођу мудраци с истока у Јерусалим... И ушавши, видеше дете с Маријом матером Његовом, и падоше и поклонише Му се; па отворише даре своје и дариваше Га: златом, и тамјаном, и смирном. (Матеј 2, 11 )

 

ПРОРОШТВО: ДЕВОЈКА ЋЕ РОДИТИ СПАСИТЕЉА

Зато ће вам сам Господ дати знак; ето девојка ће затруднети и родиће Сина, и наденуће Му име Емануило.  (Исаија 7, 14 )

ИСПУЊЕЊЕ: А рођење Исуса Христа било је овако: кад је Марија, мати Његова, била испрошена за Јосифа, а још док се нису били састали, нађе се да је она трудна од Духа Светог. Матеј 1,23

ПРОРОШТВО: Спаситељ ће се родити у Витлејему.

А ти, Витлејеме Ефрато, ако и јеси најмањи међу хиљадама Јудиним, из тебе ће ми изаћи који ће бити Господар у Израиљу, коме су изласци од почетка, од вјечних времена. (Михеј 5, 2)

ИСПУЊЕЊЕ: А кад се роди Исус у Витлејему јудејском, за вријемена цара Ирода, а то дођу мудраци с истока у Јерусалим. (Матеј 2,1 )

ПРОРОШТВО : СПАСИТЕЉ ЋЕ ДОЋИ ИЗ МИСИРА (ЕГИПТА)

Кад Израиљ беше дете, љубих га, и из Мисира дозвах сина свог.  (Осија 11, 1 )

ИСПУЊЕЊЕ : И он уставши узе дијете и матер Његову ноћу и отиде у Мисир. И би тамо до смрти Иродове. (Матеј 2, 14 - 15 )

ПРОРОШТВО: Страдање деце је везано са доласком Спаситеља.

Овако вели Господ: Глас у Рами чу се, нарицање и плач велики; Рахиља плаче за децом својом, неће да се утјеши за децом својом, јер их нема. (Јеремија 31, 15 )

ИСПУЊЕЊЕ : Тада Ирод, кад виде да су га мудраци преварили, разгневи се врло и посла те побише сву децу по Витлејему и по свој околини његовој од двије године и ниже, по времену које је добро дознао од мудраца. (Матеј 2, 16 )

ПРОРОШТВО: Пре Спаситеља долази гласник из пустиње, нови Илија

Глас је некога који виче: Приправите у пустињи пут Господњи, поравните у пустоши стазу Богу нашем. (Исаија 40, 3 )

Ево, ја ћу вам послати Илију пророка пре него дође велики и страшни дан Господњи. (Малахија 4, 5)

ИСПУЊЕЊЕ : У оно пак доба дође Јован Крститељ, и учаше у пустињи јудејској. И говораше: Покајте се, јер се приближи царство небеско. (Матеј 3, 1-2 )

Јер су сви пророци и закон прорицали од Јована. И ако ћете веровати, он је Илија што ће доћи.  (Матеј 11, 13-14 )

ПРОРОШТВО: МЕСИЈА ЋЕ ЧИНИТИ ЧУДА

Учинићу те да будеш завет народу, видело народима, да отвориш очи слепима, да изведеш сужње из затвора и из тамнице који седе у тами... Ево пређашње дође и ја јављам ново, пре него што настане казујем вам. (Исаија 41, 7-9)

Тада ће се отворити очи слијепима, и уши глувима отвориће се. Тада ће хроми скакати као јелен, и језик нијемог пјеваће, јер ће у пустињи провријети воде и потоци у земљи сасушеној. (Исаија 35, 5-6 )

ИСПУЊЕЊЕ: И прохођаше Исус по свим градовима и селима учећи по зборницама њиховим и проповиједајући јеванђеље о царству, и исцјељујући сваку болест и сваку немоћ по људима. (Матеј 9, 35 )

ПРОРОШТВО: МЕСИЈА ЋЕ БИТИ ВЕЧНИ СВЕШТЕНИК

Господ се заклео, и неће се покајати: ти си свештеник довијека по чину Мелхиседековом. (Псалам 110, 4 )

ИСПУЊЕЊЕ : Где Исус уђе напред за нас, поставши поглавар свештенички довијека по реду Мелхиседековом. (Јеврејима 6, 20 )

ПРОРОШТВО: МЕСИЈУ ЋЕ ОДБАЦИТИ

Презрен беше и одбачен између људи, болник и вичан болестима, и као један од кога свак заклања лице, презрен да Га низашта не узимасмо. (Исаија 53, 3 )

ИСПУЊЕЊЕ: К својима дође, и своји Га не примише. (Јован 1, 11 )

ПРОРОШТВО: МЕСИЈА УЛАЗИ У ЈЕРУСАЛИМ НА МАГАРЦУ

Радуј се много, кћери сионска, подвикуј, кћери јерусалимска; ево, Цар твој иде к теби, праведан је и спасава, кротак и јаше на магарцу, и на магарету, младету магаричином. (Захарије 9, 9 )

ИСПУЊЕЊЕ : Узеше гране од палме и изиђоше Му на сусрет, и викаху говорећи: Осана! Благословен који иде у име Господње, цар Израиљев. А Исус нашавши магаре уседе на њ, као што је писано. (Јован 12, 13-14)

ПРОРОШТВО: ДЕЦА ПРЕПОЗНАЈУ И ХВАЛЕ МЕСИЈУ

У устима мале деце и одојчади начинио си себи хвалу... Псалам 8,2

ИСПУЊЕЊЕ: Пустите децу нека долазе к мени и не браните им, јер таквих је  Царство Божије. Мк. 10, 14; као и Мт.21,16)

ПРОРОШТВО : МЕСИЈА ЈЕ РЕВНОСТАН ПРЕМА ХРАМУ

Туђин постадох браћи својој и незнан синовима матере своје . Јер ревност за кућу твоју једе ме и ружења оних који тебе руже падају на мене. (Псалам 69, 8-9 ) Је ли овај дом, који се зове мојим именом, у вашим очима пећина хајдучка? Гле, и ја видим, вели Господ. (Јеремија 7,11)

ИСПУЊЕЊЕ: И дођоше опет у Јерусалим: и ушавши Исус у храм, стаде изгонити оне који продаваху и куповаху у храму; и испремета столове оних што мијењаху новце, и сједишта оних што продаваху голубове. И не дозвољаваше да ко пронесе какав суд кроз храм. И учаше говорећи им: Није ли писано: Дом мој назваће се дом молитве свима народима? А ви начинисте од њега пећину разбојничку. (Марко 11, 15-17)

ПРОРОШТВО: МЕСИЈУ ЋЕ ИЗДАТИ БЛИЗАК ПРИЈАТЕЉ

И човек мира мог, у ког се уздах, који јеђаше хлеб мој, подиже на ме пету. (Псалам 41, 9 )

ИСПУЊЕЊЕ: И Јуда Искариотски, један од дванаесторице оде ка главарима свештеничким да им Га изда. (Марко 14, 10 )

ПРОРОШТВО : МЕСИЈУ ЋЕ “ПРОЦЕНИТИ” ЗА 30 СРЕБРЊАКА

И рекох им: Ако вам је драго, дајте ми моју плату; ако ли није немојте; и измјерише ми плату, тридесет сребрника. (Захарије 11, 12 )

ИСПУЊЕЊЕ : И рече: Шта ћете ми дати да вам га издам? А они му обећаше тридесет сребрника. (Матеј 26, 15 )

ПРОРОШТВО : 30 СРЕБРЊАКА ОДЛАЗЕ ЛОНЧАРУ

И рече ми Господ: Баци лончару ту часну цену којом ме проценише. И узевши тридесет сребрника бацих их у дом Господњи лончару. (Захарије 11, 13 )

ИСПУЊЕЊЕ: А главари свештенички узевши сребрнике рекоше: Не ваља их метнути у црквену касу, јер је узето за крв. Него се договорише те купише за њих лончареву њиву за гробље гостима. (Матеј 27, 6-7 )

ПРОРОШТВО: ПРОТИВ МЕСИЈЕ ЋЕ ИЗВЕСТИ ЛАЖНЕ СВЕДОКЕ

Немој ме дати на вољу непријатељима мојим; јер усташе на ме лажни сведоци; али злоба говори сама против себе. (Псалам 27, 12 )

ИСПУЊЕЊЕ: И премда многи лажни сведоци долазише, не нађоше (кривице). Најпосле дођоше два лажна сведока, И рекоше: Он је казао: Ја могу развалити цркву Божју и за три дана начинити је. (Матеј 26, 60-61)

ПРОРОШТВО: МЕСИЈУ ЋЕ НАПУСТИТИ СЛЕДБЕНИЦИ

Мачу, устани на пастира мог, и на човека друга мог, говори Господ над војскама, удари пастира, и овце ће се разбјећи, али ћу окренути руку своју к малима. (Захарије 13, 7 )

ИСПУЊЕЊЕ : Тада ученици сви оставише Га, и побијегоше. (Матеј 26, 56 )

ПРОРОШТВО : МЕСИЈА ЋЕ КРОТКО ПОДНЕТИ МУЧЕЊЕ

Мучен би и злостављен, али не отвори уста својих; као јагње на заклање вођен би и као овца нема пред оним који је стриже не отвори уста својих. (Исаија 53, 7 )

ИСПУЊЕЊЕ : И кад Га тужаху главари свештенички и старешине, ништа не одговори. Тада му рече Пилат: Чујеш ли шта на тебе сведоче? И не одговори му ни једну реч тако да се судија дивљаше врло. (Матеј 27, 12-14 )

ПРОРОШТВО : А он болести наше носи и немоћи наше узе на се, а ми мишљасмо да је рањен, да га Бог бије и мучи. Али Он би рањен за наше преступе, избијен за наша безакоња; казна беше на Њему нашег мира ради, и раном Његовом ми се исцијелисмо. (Исаија 53, 4-5 )

П: Који ме виде, сви ми се ругају, разваљују уста, машу главом, И говоре ослонио се на Господа, нека му помогне, нека га избави, ако га милује (Псалам 22, 7-8)

И: Он се уздао у Бога: нека му помогне сад, ако му је по вољи, јер говораше: Ја сам син Божји. (Мат. 27,43)

ПРОРОШТВО: Леђа своја подметах онима који ме бијаху и образе своје онима који ме чупаху; не заклоних лице своје од руга ни од запљувања. (Иса. 50,6)

ИСПУЊЕЊЕ: И пљунувши на Њега узеше трску и бише Га по глави. (Мат. 27,30)

ПРОРОШТВО: Оних који мрзе на ме низашта има више него косе на глави мојој; осилише који хоће да ме погубе, лажљиви непријатељи моји. Шта нисам отимао, ваља да вратим. (Пс. 69,4)

ИСПУЊЕЊЕ: Који мрзи на мене и на Оца мог мрзи. Да нисам био и дијела творио међу њима којих нико други не твори, не би гријеха имали; а сад и виђеше, и омрзнуше на мене и на Оца мог. Али да се збуде реч написана у закону њиховом: Омрзнуше на ме низашта. (Јн. 15,23-25)

ПРОРОШТВО: Зато ћу Му дати део за многе, и са силнима ће дијелити плијен, јер је дао душу своју на смрт, и би метнут међу злочинце, и сам носи грехе многих, и за злочинце се моли. (Иса. 53, 2) За љубав моју устају на мене, а ја се молим. (Пс. 109,4)

ИСПУЊЕЊЕ: Тада распеше с Њиме два разбојника, једног с десне а једног с леве стране. (Мат. 27:38) А Исус говораше: Оче! Опрости им; јер не знају шта раде.

ПРОРОШТВО: Опколише ме пси многи; чета зликоваца иде око мене, прободоше руке моје и ноге моје. (Пс. 22,16)  Деле хаљине моје међу собом, и за доламу моју бацају коцку. (Пс. 22,18)

ИСПУЊЕЊЕ: И кад Га разапеше, раздијелише хаљине Његове бацајући коцке за њих ко ће шта узети. (Мк. 15,24)

П: Дају ми жуч да једем, и у жеђи мојој поје ме оцтом. (Пс. 69,21)

И: Дадоше Му да пије сирће помијешано са жучи, и окусивши не хтје да пије. (Мат. 27,34)

П: Боже, Боже мој! Зашто си ме оставио удаљивши се од спасења мог, од ријечи вике моје? (Пс. 22,1)

И: А око деветог сата повика Исус гласно говорећи: Или! Или! Лама савахтани? То јест: Боже мој! Боже мој! Зашто си ме оставио? (Мат. 27,46)

П: И у онај дан, говори Господ Господ, учинићу да сунце зађе у подне, и помрачићу земљу за бијелог дана. (Ам. 8,9)

И: А од шестог сата би тама по свој земљи до сата деветог. (Мат. 27,45)

П: Чува Господ све кости његове, ни једна се од њих неће сломити. (Пс. 34,20)

И: А дошавши на Исуса, кад Га видеше да је већ умро, не пребише Му ноге. (Јн. 19,33)

П: И излићу на дом Давидов и на становнике јерусалимске дух милости и молитава, и погледаће на мене ког прободоше; и плакаће за њим као за јединцем, и тужиће за њим као за првенцем. (Зах. 12,10)

И: Него један од војника прободе Му ребра копљем; и одмах изиђе крв и вода. (Јн. 19,34)

П: Одредише Му гроб са злочинцима, али на смрти би с богатим, јер не учини неправду, нити се нађе превара у устима Његовим. (Иса. 53,9)

И: И узевши Јосиф тијело зави Га у платно чисто; И метну Га у нови свој гроб што је био исјекао у камену; и наваливши велики камен на врата од гроба отиде. (Мат. 27,58-60)

П: МЕСИЈА ПОБЕЂУЈЕ СМРТ

Јер нећеш оставити душу моју у аду, нити ћеш дати да Светац Твој види труљење. (Пс. 16,10)

Уништиће смрт заувек. (Ис.25,8)

 И: А кад иђаху да јаве ученицима Његовим, и гле, срете их Исус говорећи: Здраво! А оне приступивши ухватише се за ноге Његове и поклонише Му се. (Мат. 28,9)

П: Ти си изашао на висину, довео си робље, примио дарове за људе, а и за оне који се противе да овде наставаш, Господе Боже! (Пс. 68,18)

И: И ово рекавши видеше они где се подиже и однесе Га облак из очију њихових. (Дела 1,9)

П: Народ који ходи у тами видеће видело велико и онима који седе у земљи где је смртни сен засветлиће видело (Исаија 9, 2)

И: У њему беше живот и живот беше светлост људима. И светлост светли у тами и тама је не обузе... Беше светлост истинита која обасјава сваког човека који долази на свет, (Јован 1, 4-9)

ДАВИДОВ ПОТОМАК ЋЕ ВЛАДАТИ ВЕЧНО: „Без краја ће расти власт и мир на престолу Давидовом и у царству његовом да се уреди и утврди судом и правдом од сада довијека. То ће учинити ревност Господа над војскама. ” Исаија 9, 7


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари