Ваведење


Ваведење је празник посвећен увођењу трогодишње Марије у јерусалимски храм. Тамо ју је дочекао првосвештеник Захарије који ју је надахнут Светим Духом увео у просторију названу Светиња над светињама. По правилима свештеничке службе то нипошто није смео да ради јер је тамо био дозвољен улазак само првосвештенику и то једном годишње. Ту се чувала реч Божија: две таблице са десет Божијих заповести. Па, бар док нису нестале након освајања Јерусалима и одвођења Јевреја у вавилонско ропство око 586. године. 

А опет, необично надахнут, иако по правилима то није смео, Захарије уводи девојчицу унутра. Зашто? Зато што је Промисао Божији најавио да је сама Марија нова Светиња над светињама. Она ће ускоро у својој утроби носити оваплоћену Реч Божију (Логоса): Христа. Чувала се ту и мана, хлеб који је падао са неба и хранио Израиљце у пустињи након изласка из египатског ропства. А, ето, Дјева ће у себи носити Хлеб Живота (Јн. 6, 48).

Ово је један од празника који указује на значај Богомајке за наше спасење, а уједно (као и сваки празник) слави Божији Промисао који је често тајанствен и недостижан, али  величанствен и препун љубави и старања за људски род и сваку особу која долази на свет. Као и сваки празник, подсећа нас да је Бог међу нама и сада. 


Коментари