Свети Апостол Матеј


Матеј је био Јеврејин који је сакупљао порез за Римско царство, државу која је окупирала његов народ. Зато је сматран издајицом, особом која сарађује са непријатељима због своје лични користи. Међутим, кад му је Христос рекао да пође са њим, Матеј пристаје и позива га на вечеру. Многи су замерали Христу зашто седи и једе са таквим грешником али Он одговара: "He требају здрави лекара него болесни. Ја нисам дошао да дозовем праведнике но грешнике на покајање."

После тога Матеј оставља своје звање и имање и свуда прати Господа. Касније ће проповедати благу реч у Етиопији и написати Јеванђеље. Био је један од најоданијих и најбољих Христових ученика, иако је пре тога био одбачен од свог народа и гледан с презиром. Био је довољан Христов позив да пође са Њим и Његова добра воља да једе у дому у којем, вероватно, дуго, дуго нико други осим домаћина није ни јео.

Можда бисмо и ми требали пре осуде да имамо разумевање, и пре него што скренемо поглед да пружимо руку. Никад не знамо колико мало добре воље може, можда, некоме значити толико много. Треба и да препознамо кад нам Христос каже да пођемо са Њим, а то говори свакодневно. Јер Матејев животни пут био би сасвим другачији да се оглушио на тај позив...

Данас наша Црква прославља Светог Јеванђелисту Матеја.


Коментари