О анђелима

 

Срећан свима празник и слава свечарима!

Данашњи празник је установљен ради правилног поштовања анђела. Само Богу приличи обожавање, а анђели су Његова створења, наша небеска браћа и чувари, те њима приличи поштовање и љубав. Стога им се молимо као и свима Светима, за заступништво пред Богом Живим, у Чијој су непосредној близини.

Реч "анђео" значи "гласник", "весник", будући да су људском роду најпознатији као они који од Бога преносе смернице и заповести, али и старање и помоћ. Нама људима најчешће су се јављали у виду - људи, из великог старања и бриге, да се не бисмо уплашили или збунили, јер не можемо да појмимо њихов истински изглед и силину благодати која кроз њих просијава. Иако су неки пророци имали и другачија, мистична виђења.

Анђели, као и људи, имају своје личне особине и карактеристике, имају слободну вољу, имена, и премда немају тела, нису неограничени. Сваки понедељак молитвено прослављамо анђеле Божије. На Литургији су многе песме и молитве повезане са анђелима ("Иже херувими", анђеоска Трисвета песма, прозба "Анђела мира, верног вођу, чувара душа и тела наших од Господа молимо", итд.).

Архангел Михаило је вођа анђеоске војске, стога га посебно помињемо у молитвама, иако је данас, уопште узев, празник свих светих Божијих анђела, укључујући и нашег анђела чувара. Слави земља, слави и Небо!

Срећан нам свима небоземни празник! 

Прочитајте и Савремене јереси о анђелима и Божији поштари


 

Коментари