Благовесници, поштари, новинари

 

Јучерашње Благовести су ми биле испуњене радом и лепим сусретима, те не стигох да забележим једну занимљивост. Пошта Србије прославља Благовести као своју крсну славу, што има савршеног смисла. Тада је анђео пренео лепу вест Богомајци, и дај Боже да се поштом само лепе вести и преносе. Реч "анђео" на грчком значи "гласник" или "весник", онај који преноси вести, у овом случају - вести од Бога. Тако да би анђели били, да тако кажемо, "Божији поштари". Јасно, дабоме, да немају сви службу гласника, неки анђели су и војска небеска, а сви славе Бога, итд. Уједно примећујемо и да ова технологија, иако је олакшала контакт међу људима, као да је мало и умањила зачај лепих вести. Раније би се човек искрено обрадовао кад би добио честитку, коју је неко посебно одабрао, купио, попунио лепим речима, краснописом, некад би ту био и дечији цртеж, итд. Па би честитка путовала, променила ко зна колико руку, да би дошла до особе. Данас масовно добијамо оне стикере или смајлије које нам једва ишта и значе (значе, али није то - то). Једнако важи и за писма, речи су се посебно пажљиво бирале јер их није могло бити превише, па би се записивале оне најзначајније. Данас смо засићени и информацијама и речима, па их ни не бирамо толико, записујемо их или изговарамо отприлике онако како навиру. Рођење детета се не најављује телефоном, но дели друштвеним мрежама; не листају се албуми са сликама са венчања кад се дође у госте, но се скролују из удобности свог дома; итд.
Додајмо томе и посебан значај медија, који би требали на извесни начин да буду иконе анђела - да преносе вести Истине, да сведоче и боре се за истину, да осветљавају незнање, ратују против неправде и тиме разгоне таму. Данас, нажалост, мало је оних медија и новинара који то чине. Радује ме, пак, да се могу наћи и они који на том путу истрају, од којих издвајам, наравно, све црквене медије.
Која су ваша запажања на ову тему? Вреди ли жалити за некадашњим писмима и разгледницама, или је можда боље да савесније користимо модерни начин преношења вести, мисли и осећања?



Коментари