Свако пости како може

 

Ове године сам решио да избегавам да се у наступајућем Великом посту бавим општом конфузијом око начина поста, мора ли исповест пред Причешће, кад на води, кад на уљу,колико дана, итд. Радимо сви како је наш парох благословио и како можемо и добро је. На крају свега то је и најисправније.

Од тих препирки важније је Богу се помолити и брату учинити. И нипошто не гледати ближњег с подозрењем . Свако нек пости физички колико може, и дода још мало труда, да претекне. Знам врло добро да није исто постити у манастиру и постити у свету, постити док си просветни радник или док радиш на грађевини, постити у пензији или постити док дежураш у Хитној помоћи.

Исто тако знам да људи носе у себи различите снаге и различите слабости. Некоме је пост што негује и обилази без паре и динара, некоме је пост што у захвалности ради од јутра до мрака за породицу. Некоме је пост што не губи наду и уздање у Бога у својој болести и болу. Некоме је пост што се смири кад би иначе пукао у бесу, некоме је пост што оде чешће у цркву и изнесе себе пред Лице Божије. Некоме је пост његово смирење у сиромаштву, некоме упорност у борби против греха којем не жели да буде покоран.

Овим не кажем да треба занемарити пост храном, нипошто. Свако нека узме колико може. Али знам да има људи који не успевају дуго да прилагоде јеловник другачијем режиму исхране, но се труде на поменуте начине, мислећи на Бога, призивајући Га у своје животе, а својим делима приближавају Га животима других. И Бог то итекако препознаје, више но људи, цени и узвраћа дајући благодат на благодат. Бог милост хоће више него жртвоприношење, како рече псалмиста.

Нек нам Бог подари духовни вид, да мало више разумемо (наизглед) слабе и схватимо да су можда они силни у својој немоћи. Сила се Божија у немоћи показује (2. Кор. 12,9) . Ово није правдање наших слабости, но разумевање наших разликâ и разноврсних начинâ на које се боримо. Будимо захвални Господу на различитим путевима које нам је дао, различитим крстевима које носимо, а опет се препознајемо у истој Љубави и Истини.


слични текстови: Пост као борба Шта је пост



Коментари