Свети Трифун

 

Свети Трифун је родом из села Кампсаде, близу Фригије (данас Турска) и бавио се чувањем гусака. Пошто је био чист срцем и имао чврсту веру, Бог је преко његових руку чинио многа исцељења. Глас о њему је дошао и до цара Гордија, те га је замолио да му исцели болесну ћерку, што је Трифун учинио. Владар га је наградио многим богатством, а Трифун то све раздели сиромашнима, а он сам настави да чува гуске. Но кад је за време цара Декија дошла заповест о гоњењу хришћана, Трифун је и под великим мукама одбио да се одрекне Христа, Којем је на послетку и предао свој живот.

Свети Трифун је пример велике скромности и смирења које стоје упоредо са чврстом вером и извиру из ње. Наизглед неугледни чувар гусака показао се као велики Божији пријатељ: човек спреман да кроз љубав чини, не тражећи ништа заузврат и спреман да кроз веру страда, са поуздањем у безграничну љубав Божију. Не заборавимо да велики јунаци вере и велики Светитељи нису увек тамо где их очекујемо, а ни онакви каквим их очекујемо. То могу бити наше комшије, рођаци, странци, без обзира на друштвени статус, службу у Цркви, боју коже или националну припадност. Могу бити чувари гусака, узгајивачи свиња, ратари, мајстори, бескућници, доктори, учитељи, електричари... Једнако је и са нацијом, узрастом, породичним пореклом... Богу то није важно. Ко год и кад год жели да Му приђе, Он ће га пригрлити к Себи. На крају крајева, сви смо призвани ка светости. 

Данас Свети Трифун слови за заштитника виноградара, чувара усева, итд. И то је лепо. Но не моле се њему само виноградари, и само за виноград. Данас га цела Црква спомиње у молитвама као заступника пред Богом. И немојмо, молим вас, да се више противимо Дану заљубљених, или Светом Валентину (којег и православна Црква слави на лето), немојмо више устајати против тога него што молитвено прослављамо и делима се настављамо на дивни пример Светог Трифуна. Далеко је већи Свети Трифун од комерцијалних празника, мислим да би и сâм више желео да дан проведемо молитвено и у љубави ка ближњима и Богу, но што подижемо неко камење.

Свечарима срећна слава, осталима срећан празник.



Коментари