Мрзе своју заставу

 

Недавно сам видео много ружних коментара који Срби дају на рачун истакнуте српске заставе. Најчешће су то биле фотографије сиромашних домова који су истакли заставу. У коментарима пљују по национализму, пљују по својој земљи, називају особе које истичу заставу примитивним, глупим, "напредњацима", мрзитељима, заговорницима рата, итд.

Под један, застава није власништво неке партије, нити су сви они који су патриоте аутоматски и чланови владајуће странке.

Под два, "националиста" је реч која је данас добила негативно значење и данас представља особу која истиче вредност своје нације науштрб других. Не улазећи у терминолошке анализе, ето, радије ћу говорити о патриотизму или родољубљу, што је и данас љубав према својој земљи и народу, а да при том не презиреш све остале. И зашто би љубав према својој земљи аутоматски значила да мрзиш остале? А, да, то важи само за нас, Србе, јер су (неке од) нас Американци и ини душебрижници убедили у то.

Треће, то што је неко сиромашан не спречава га да воли своју земљу и свој народ. Ми не знамо зашто је неко сиромашан, зашто одмах оптуживати целу земљу и сав народ? Најсиромашнији су увек били и најискреније патриоте (и најревноснији хришћани и најсрдачнији људи, ако ћемо истину).

Застава није тек демогошко средство или оружје у рукама политичара, други могу само да покушавају да је претворе у то. Она је симбол и наше историје, наших предака, наше земље, симбол свих оних који деле с нама овај животни простор, симбол наших обичаја, културе, наших идеја, вере и наде.

И то је велики проблем, кад људи због корумпираних политичара замрзе и целу државу коју ти политичари уништавају, па и оног српског сељака који простодушно цени парче земље под ногом и сећање на храброст својих дедова. Зато што им плата није светска, псују Срби и Србију и српство, и грб и заставу, и веру и Цркву. Па изволите, еманципована господо, учините нашто да се тако лоше стање промени, уместо што пљујете нас, "крезубе националисте". Или правац за Њемачку коју толико узимате као узор свега лепог. Но и тамо ћете пљувати и свој народ и своју земљу. Неће ваш гнев смањити велика плата, јер постоји тај мир који не долази ни од уређене земље, ни од износа на рачуну, већ тај мир долази од чистог образа и чврсте вере.

Марко Радаковић

Сличан текст: Аутошовинисти - себемрзитељи



Коментари