Свети Лука и његово Јеванђеље

 

Свети Лука је био лекар, сликар, писац, мисионар. Сјајан пример особе која је учинила све што може да умножи све своје дарове које му је дао Господ. А кад се човек труди, Бог му даје дар на дар. Иначе је био родом из Антиохије, веома школован, и при боравку у Јерусалиму одушевио се Христовим речима и делима, те постао један од седамдесет апостола (осим оних 12, најближих Христових ученика, било је и ових 70, јер многа срца је дотакла Христова проповед ). На путу за Емаус је заједно са Клеопом видео Васкрслог Христа (Лк.24). Касније је у Рим путовао са Апостолом Павлом (који га назива „љубљеним лекаром“ Кол. 4,14). Написао је Јеванђеље и Дела апостолска. Осликао икону Пресвете Богородице коју је лично познавао, као и апостола Петра и Павла. Тако се сматра и оцем иконописања. У 84. години је пострадао због вере: обешен је о дрво маслине. Мошти су му једно време биле у Смедереву, за време Ђурађа Бранковића, а данас почивају у цркви Светог Николе у Падови. Иначе Светог Луку молитвено прослављају као свог заштитника лекари и медицински радници, али и иконописци. Молитвено га прослављају и многе српске породице којима желим срећну крсну славу, а свима нама срећан празник Светог Луке (и Светог Петра Цетињског, о коме ћемо касније).

Главне карактеристике Јеванђеља по Луки.

Свети Лука је своје Јеванђеље наменио хришћанској заједници чија убеђена нису била јединствена. Какво место у Цркви имају незнабошци, изгнаници, жене, гладни, болесни, робови, слободњаци? Како се Христос поставио према Јудејцима, како према незнабошцима; шта је Царство Божије, итд. Ово Лука покушава да објасни у свом Јеванђељу.

Објашњава да је Христос Спаситељ за све људе. Он је испунио јеврејска ишчекивања и прихватио месијанску мисију али Га сопствени народ често није прихватао. Његово Јеванђеље захтева преданост. Лука представља Христа као Слугу Божијег (анавим) и Месију који испуњава Очеву намеру. Христос припрема и указује на значај дела Светог Духа и доноси радост Својим следбеницима. Божија љубав је намењена свима: доступна је и Самарјанина, незнабошцима, Јеврејима, порезницима, грешницима и људима на лошем гласу. Опис јављања анђела Богородици објашњава и њен значај за цео људски род.

И иначе Лука посебну пажњу даје односу Бога према девојкама и женама: прича нам о значајном сусрету Марије и Јелисавете, Христу Који је васкрсао сина удовице из Наина, о жени која је помазала ноге Христу у кући Симона фарисеја. Живописно описује и догађаје везане за Марију Магдалену, и сестре Марију и Марту. Жене су прве сазнале за Васкрсење и јавиле апостолима.

Лука више од свих јеванђелиста помиње „хваљење Бога“ које се наглашава већ од самог почетка кад Марија хвали Бога након Благовести, а ту су и молитве захвалности Светог Захарије након што му се родио син, и хвала Светог Симеона („Сада отпушташ у миру слугу свога...“).

Лука наглашава и значај Светог Духа и приказује Христа као Онога Који се моли. Бог се брине и о сиромашнима и богатима, „успешнима“ и посрнулима и нуди радост спасења свима Који Му приђу.

О Светом Марку и његовом Јеванђељу прочитајте овде.



Коментари